Een kat de vrijheid geven die altijd binnen heeft gewoond, is niet zonder risico’s. Toch loont het de moeite als u er de kans toe hebt. Uw kat zal er zich beter door voelen en ze krijgt ook veel meer bewegingsruimte!

Nieuw territorium

Onze huiskatten zijn om praktische redenen vaak binnenhuiskatten, zeker in stedelijk gebieden. Veel katten hebben nog nooit contact gehad met de buitenwereld. Maar bij een verhuizing, bij de adoptie van een buitenkat of bij een langere vakantieperiode op het platteland, moet een kat soms haar vaste, besloten en ook beperkte territorium verlaten en komt ze plots in de natuur terecht. Katten zijn dieren die er een territorium op na houden. Zo gauw u de deur open doet of een kattenluikje hebt geplaatst, zal ze haar nieuwe territorium gaan verkennen en ook uitbreiden. Deze manier van leven staat dichter bij haar fysiologische behoeften. Ze zal op verkenning kunnen gaan, jagen, contact hebben met soortgenoten…
 

Eerst beschermen

Voor u uw kat de ultieme vrijheid schenkt, moet u haar wel beschermen tegen een aantal heel besmettelijke virussen die ze bij contact met soortgenoten kan oplopen. Als uw kat nog nooit is ingeënt, moet u eerst twee vaccinspuitjes laten zetten met een maand ertussenin. Dan pas is ze volledig beschermd. Sterilisatie is ook absoluut nodig, enerzijds om de overbevolking van katten tegen te gaan (want er zijn er al heel wat in onze steden) en anderzijds om haar te beschermen tegen het FIV-virus (feline immuundeficiëntie-virus). Daarvoor bestaat namelijk geen vaccin. Het virus wordt overgedragen via de voortplanting of via wonden opgelopen bij het vechten. Ook bescherming tegen vlooien is aangeraden.
Zorg ook dat uw kat duidelijk geïdentificeerd kan worden via een elektronische chip en een halsband met een plaatje waarin uw telefoonnummer is gegraveerd. Als uw kat vastzit in een eigendom of gekwetst is en door iemand anders gevonden wordt, kunt u op die manier snel op de hoogte worden gebracht.
 

Eerste keer buiten…

Is uw kat gesteriliseerd, voorzien van een plaatje met haar identiteit en goed gevaccineerd? Dan is ze klaar om als een vrije kat te gaan leven.             Als u ze nog maar pas in huis genomen hebt of u bent net verhuisd, houdt u ze wel beter eerst een week binnen om haar te laten wennen aan de nieuwe woning. Daarna kunt u haar zo veel buiten laten als u wil, liefst via een kattenluikje. Dan kan ze terug naar binnen op een moment dat ze zelf kiest. Forceer haar vooral niet. Zo beperkt u de risico’s van deze pas verworven vrijheid. Laat haar maar haar gang gaan en draag ze ook niet zelf naar buiten, Als uw kat beslist heeft om naar buiten te gaan, kunt u haar beter met rust laten en haar zelf laten beslissen waar ze heen gaat. Houd haar lievelingsgerecht altijd binnen handbereik (kip, vis…). Dan komt ze zeker terug. Knip haar nagels niet als het even kan. Ze zal ze nodig hebben om zich te verdedigen als ze het pad kruist van oorlogszuchtige soortgenoten! ’s Avonds sluit u beter het kattenluikje of de deur. Uw kat zal in het donker minder goed zichtbaar zijn voor automobilisten en dan is het risico op ongelukken groter.

Bron ; e-Gezondheid.be
Artikel gepubliceerd door op 23/05/2011